Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гаф: Иванка Тръмп използвала личен имейл за управленски въпроси

20 ноември 2018, 10:40 часа • 2172 прочитания

Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп - Иванка, е използвала личен имейл адрес, за да изпраща стотици мейли, свързани с работата на Белия дом. Това съобщава Washington Post.

Сериозността на нарушението се засилва от факта, че именно за същото Тръмп атакува опонента си на президентските избори Хилари Клинтън. Тогава милиардерът зовеше Клинтън да бъде хвърлена в затвора и дори окуражаваше тълпи от свои поддръжници да скандират "Затворете я!".

Според Washington Post Иванка, която е старши съветник в Белия дом, е пращала електронни писма от личен имейл до свои сътрудници, началници на кабинети и асистенти, като това нарушава федералните правила за този тип комуникация.

Имейлите са изпратени миналата година и са свързани с въпроси на управлението. Използван е акаунт с домейн, който е бил общ за Иванка и съпруга ѝ Джаред Къшнър.

Обяснението на "Първата дъщеря" е, че тя не е била наясно с правилата, когато е изпращала имейлите. Говорител на нейния адвокат заяви: "Докато тя е навлизала в управлението и след като ѝ е бил даден служебен мейл, но преди да ѝ обяснят всички правила, госпожа Тръмп понякога е използвала свой личен адрес. В тези случаи винаги е ставало въпрос за логистика и въпроси, засягащи графиците на членове на семейството ѝ".

Той е категоричен, че класифицирана информация не е била споделяна във въпросните електронни писма.

Използването на личен имейл от страна на Хилари Клинтън беше основна тема преди президентските избори в САЩ през 2016 г. Решението на ФБР да започне отново разследване срещу Клинтън само седмица преди изборите се смята за една от причините за нейната загуба.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес