Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Fox News уволни едно от най-популярните си лица и стожер на Тръмп

24 април 2023, 20:12 часа • 2786 прочитания

Fox News съобщи, че се е „съгласил да се раздели“ с водещия Тъкър Карлсън. Решението идва по-малко от седмица след като Fox News уреди извънсъдебно споразумение по дело за клевета с Dominion Voting Systems за 787,5 милиона долара за разпространението на изборни лъжи от мрежата.

Fox News обяви, че последното шоу на Карлсън е било петък, 21 април.„Благодарим му за службата му към мрежата като домакин и преди това като сътрудник“, се казва в прессъобщението от мрежата.

Тъкър Карлсън беше ключова фигура в огромното съдебно дело за клевета на Dominion Voting Systems срещу Fox News, което страните уредиха миналата седмица за историческата сума от 787,5 милиона долара. Водещият също имаше роля в съдебния спор: едно от 20-те предполагаеми клеветнически предавания на Fox, споменати в делото, идва от високо оцененото шоу на Карлсън. Той трябваше да бъде един от първите свидетели на Dominion, които да дадат показания на процеса. А личните му текстови съобщения, които станаха публични като част от делото, отекнаха в цялата страна.

Глашатай на Тръмп призовава САЩ да слушат подал оставка британски националист за Путин

Професионалната репутация на Карлсън, а и на други журналисти от Fox, беше поставена под огромно съмнение по време на процеса. В хода на събирането на доказателствата бяха разкрити вътрешни мейли и съобщения, които показват, че Тъкър Карлсън е знаел, че разпространява невярна информация за изборите и за ролята на Dominion в тях.

Американското издание Politico описва Тъкър Карлсън като най-големия глашатай на "тръмпизма". Отделно се счита, че е повлиял в някои от външнополитическите решения на Доналд Тръмп, докато беше президент, като например за иранската криза. Карлсън нарече и специалния прокурор Робърт Мълър "хлъзгав и нечестен", когато избухна скандала с руското влияние върху Тръмп.

Медийният глашатай на Тръмп ползва фалшиви данни за войната в Украйна (ВИДЕО)

Изрично в статията на английски език за него в "Уикипедия" е написано, че разпространява тезите на руската пропаганда за войната в Украйна. Всъщност Карлсън, още когато "Ислямска държава" беше централен проблем за американската външна политика, призоваваше САЩ да работят с Русия за елиминирането ѝ. "Путин, при всичките му недостатъци, не мрази Америка така, както либералите", тези скандални думи Карлсън изрече през 2019 година. А през 2021 година телевизионният водещ обяви, че НАТО съществува само да измъчва Владимир Путин, като изданието Daily Beast отдели специално внимание какво прави Карлсън и как той звучи идентично с пропагандните опорни точки на Кремъл - включително, че Майдана от 2014 година в Украйна е "американски преврат".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес