Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фейсбук и Инстаграм тръгнаха на медийна война и с Канада

02 август 2023, 08:07 часа • 5340 прочитания

Компанията "Мета" започна официално да блокира достъпа на канадците до медийното съдържание в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм заради нов закон, задължаващ интернет гигантите да плащат на издателите, предаде БГНЕС.

Линковете и съдържанието, публикувани през двете социални мрежи от канадски, но и от чужди медии, вече няма да са видими за населението в Канада, посочва "Мета" и подчертава, че в идните седмици мярката ще влезе напълно в сила.

Законът беше приет през юни и се вдъхновява от сходна мярка, въведена в Австралия през 2021 г. Той задължава интернет гигантите  да сключват справедливи споразумения с местните медии, за да разпространяват съдържанието им в платформите си. Мярката може да позволи на канадските медии да получат около 330 милиона канадски долара на година, се казва в парламентарен доклад.    

ОЩЕ: Фейсбук тръгна на война с Австралия - заради пари за новини

Как реагира империята на Зукърбърг?

Компанията-майка на Фейсбук и Инстаграм твърди, че новият закон "се основава на погрешната идея, че "Мета" се възползва несправедливо от новинарското съдържание, споделяно на нейните платформи, докато обратното е вярно". Според американския гигант медиите умишлено използват двете социални мрежи, за да "увеличат броя на читателите си и да повишат печалбите си", знаейки, че "не новините са тези, които карат хората да използват нашите платформи".

"Гугъл" (Google) предвижда да възприеме подобен подход, когато законът влезе в сила до няколко месеца.

ОЩЕ: Google ще плаща за съдържанието на АФП в следващите 5 години

Новият министър по въпросите на културното наследство на Канада Паскал Сент-Онж определи решението на "Мета" за блокиране на достъпа като "безотговорно", като отбеляза, че 80% от всички приходи от онлайн реклама в Канада отиват в "Мета" и "Гугъл".

"Свободната и независима преса е от основно значение за нашата демокрация", добави министърът, като посочи, че други държави обмислят налагането на подобни закони, "за да отговорят на същите предизвикателства".

ОЩЕ: Австралия прие закон за социалните мрежи и как да плащат за съдържание от медии

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес