Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ескобар: Напрежението между Косово и Сърбия може да прерасне в регионален конфликт

21 юни 2023, 12:40 часа • 6968 прочитания

Напрежението между Косово и Сърбия има "потенциала да се превърне в регионален конфликт", заяви пратеникът на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Той направи тези изявления по време на дебат, организиран от Атлантическия съвет във Вашингтон, с участието на пратеника на ЕС за диалог Мирослав Лайчак.

Същевременно Лайчак заяви, че първият приоритет е деескалиране на ситуацията, "извеждане на хората от улиците и връщане към диалога".

"Ако не успеем да деескалираме [ситуацията], ще имаме жертви", каза той.

ОЩЕ: САЩ отправиха ново предупреждение към Косово и Сърбия

Що се отнася до тримата косовски полицаи, които са задържани в Сърбия, Ескобар заяви, че дори да са били отвлечени или да са влезли на сръбска територия по погрешка, те трябва да бъдат освободени незабавно. Лайчак също подкрепи тази позиция.

„От 26 май имаме хора по улиците, има косовска полиция, КФОР. Видяхме няколко инцидента, но в момента приоритетът е да изведем хората от улиците, да намалим ескалацията“, каза Лайчак по време на пресконференцията в Атлантическия съвет.

Той смята, че няма оправдание за безредиците на 29 май в Звечан. „Няма съмнение, че хората дойдоха този ден с намерението да наранят някого или дори да го убият. Но не можем да кажем за всички сърби, че има 45 000 престъпници на север. Трябва да идентифицираме истинските престъпници и сърбите, които искат нормален живот, да помогнат", каза Лайчак.

По въпроса за новите избори за кметове в северната част на Косово, Лайчак каза, че би било добре изборите да се проведат възможно най-скоро. "Няма обаче краен срок, всичко зависи от политическата воля. Разбира се, има законова процедура, която трябва да се спази", обясни той.

Европейският дипломат заяви, че срещата за управление на кризата в Брюксел ще се проведе, въпреки изявленията на лидерите на Косово и Сърбия, съобщи „Albanian Daily News“.

"Ако тя бъде отхвърлена, ще има сериозни и негативни последици", каза той и добави, че срещата, която според него ще се проведе съвсем скоро, ще се съсредоточи единствено върху управлението на настоящата криза.

Косовският въпрос трябва да бъде решен до края на годината, защото Косово няма да бъде в центъра на вниманието през 2024 г., заяви Лайчак.

Следващата година ще има избори в САЩ и в Европа. „Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-скоро. Важно е един политик да бъде в правилния отбор, от правилната страна на историята, но това не е достатъчно. Не можете да кажете, че ЕС и САЩ грешат, а вие сте прави", заяви Лайчак.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес