Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: САЩ са съучастник в кръвопролитие

11 декември 2017, 14:23 часа • 2445 прочитания

САЩ са „съучастник в кръвопролитие“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след като признаването на Йерусалим от президента Доналд Тръмп за столица на Израел предизвика насилие.

Ердоган яростно се противопостави на решението на Тръмп и се опитва да мобилизира мюсюлманския свят срещу Вашингтон, заради което свика за 13 декември среща на върха на ислямските държави в Истанбул.

Турският президент, който гледа на себе си като на водещ защитник на палестинската кауза, каза, че „борбата“ на мюсюлманите няма да спре преди не бъде създадена независима палестинска държава. „Те никога няма да са в състояние да измият кръвта“, каза Ердоган в реч в Анкара. „С признаването на Йерусалим за столица на Израел, те [Съединените щати] се превърнаха в партньор в кръвопролитие. Ние не признаваме това решение, няма и да го признаем“.

Турция имаше големи надежди за отношения в рамките на президентството на Тръмп, но връзките се сринаха поради спорове във връзка със сирийския конфликт, водено в Ню Йорк съдебно дело и сега с Йерусалим. Ердоган каза, че настоящият "вандализъм и жестокост" в Йерусалим няма да продължат. "Тези, които смятат, че притежават Йерусалим днес, няма да намерят дървета, зад които да се скрият", каза той, цитиран от БГНЕС.

Решението на Тръмп предизвика протести в ислямския свят и довело до смърт насилие в палестинските територии.

Турският президент допълни, че срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул ще бъде "повратна точка" по въпроса.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес