Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"El presidente": Маршът на Чавес продължава

08 октомври 2012, 06:39 часа • 8232 прочитания

Президентът на Венецуела, Уго Чавес е получил болшинството от гласовете на проведените в страната избори, съобщава Би Би Си.

Според официалните данни към този момент той е преизбран с 54,42%.

Така Чавес изпревари предизвикалият го опозиционен лидер Енрике Каприляс, съобщи Националната избирателна комисия.

Фойерверки избухнаха над Каракас, малко след като председателят на комисията обяви, че Чавес печели изборите, докато Каприляс събира 44,97% от гласовете.

Чавес нарече победата си "идеална" и протегна ръка към опозицията, призовавайки за национално единство в разделената страна.

В реч пред хиляди свои ликуващи поддръжници от балкона на сградата на президентската си резиденция Мирафлорес Чавес изпя националния химн и обеща да бъде по-добър президент след победата над опонента си от опозицията Енрике Каприлес.

"Да живее Венецуела! Да живее братството!", извика развълнувано левият лидер, който спечели нов шестгодишен мандат след близо 14 години на власт. "Битката беше идеална и победата беше идеална", заяви той. "Искам да включа всички, дори части от опозицията", посочи облеченият в червена риза Чавес след най-добрия резултат на опозицията на избори срещу левицата.

Размахвайки меча на героя от войните за независимост на Венецуела Симон Боливар, венецуелският президент обеща да продължи социалистическата революция, която отблъсна опонентите му в страната и в чужбина.

"Венецуела ще продължи своя поход към демократичен социализъм на 21-и век. Обещавам да бъда по-добър президент, отколкото бях в тези няколко години", заяви Чавес.

По този начин маршът на Уго Чавес продължава и не е ясно кой и какво е в състояние да го свали от власт, след като през 2009 година на референдум с 54,4 % срещу 45,6 % (при 33 % избирателна активност) венецуелският народ премахна ограничението за двукратен президентски мандат и даде на Чавес възможността да бъде преизбиран неограничен брой пъти.

Наскоро Чавес победи и в битка с рака, с което за пореден път демонстрира на поданиците си, че има още сили да е начело на страната.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес