Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: САЩ създава опасен прецедент с използването на дронове

26 юни 2014, 10:08 часа • 29880 прочитания

Прибягването от САЩ до удари с безпилотни самолети (известни като дрони) срещу екстремисти създава "опасен прецедент", който може да бъде последван от други държави и да предизвика конфликти. Това твърдят американски високопоставени представители в публикуван днес доклад, информира АФП.

Пилотираните от разстояние машини са полезен инструмент и са "завинаги", признават авторите на доклада. Но американският президент Барак Обама трябва да повдигне завесата около ударите, да затегне правилата за прибягване до ударите и контрола на полезността им, допълват експертите в доклад на Център Стимсън във Вашингтон.

"Нарастването на използването на въоръжени безпилотни самолети може да ни доведе до хлъзгав наклон, водещ до малки или по-големи войни", пишат авторите, сред които е и бившият генерал Джон Абизаид, бивш главнокомандващ на американските сили в Близкия Изток. Ударите с безпилотни самолети извън традиционните бойни полета "могат да бъдат имитирани от други страни" и да подхранват нестабилността в много региони, предупреждават авторите.

Експертите виждат в това "опасен прецедент" най-вече защото някои от тези неназовани страни "изглежда нямат скрупулите", които имат САЩ при процедурите, регулиращи ударите. В очите на света Вашингтон си осигури правото да убива всеки, който е заподозрян в принадлежност към "Ал-Кайда" или нейните клонове "в която и да е страна, в който и да е момент въз основа на тайни критерии и доказателства", отбелязва БГНЕС.

Този таен характер не позволява на Конгреса да изпълнява контролиращата си мисия и може да заплаши принципите, които са в основата на международното право. През май американският президент обеща да повдигне отчасти булото върху ударите с безпилотни самолети, като заяви, че операциите не трябва "да създават нови врагове, а да ги елиминират от бойното поле".

Но макар броят на ударите в Йемен и Пакистан да намаля от 2010 г. насам, тайната около тях остава, като поражда критики срещу Барак Обама, обвиняван, че не е удължал на думата си. Докладът на центъра Стимсън призовава администрацията на Обама да възприеме по-прозрачна позиция, като признава за ударите след извършването им. До този момент американските представители признават неохотно за съществуването на подобни удари и не разкриват нито мишената, нито дали е имало цивилни жертви при атаката.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес