Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Бразилският щам на коронавируса заплашва с мегаепидемия

29 януари 2021, 07:14 часа • 12404 прочитания

Нов щам Р1 на коронавируса, който се появи в Бразилия и впоследствие беше открит в Япония, може да доведе до разширяване на епидемията в най-голямата латиноамериканска държава, смята бившият здравен министър на страната Луис Енрике Мандета. Мнението на политика е цитирано от вестник "Globo", съобщава ТАСС. Политикът напусна поста си на фона на сериозни разногласия с президента Жаир Болсонаро относно подходите за преодоляване на епидемията.

Въпреки факта, че броят на потвърдените случаи на инфекция в Бразилия надхвърля 9 000 000, от които над 221 000 са с фатален край, бразилският лидер продължава да вярва, че опасността от болестта е до голяма степен преувеличена и счита въвеждането на карантинни мерки за неоправдано, защото, според него, унищожават икономиката на страната.

Разпространението на новия вариант Р1 е свързано с влошаване на епидемичната обстановка в бразилския щат Амазонас в северната част на страната, където поради натоварването на медицинските заведения в средата на месеца имаше недостиг на медицински кислород, и броят на смъртните случаи в резултат на инфекция е сравним с пиковите стойности от април 2020 г.

За първи път откриването на нова мутация на коронавируса от тип Р1 в Бразилия стана известно в края на декември миналата година. Предполага се, че той произхожда от щата Рио де Жанейро. Според британските експерти, съществуват два различни типа „бразилски“ вариант на вируса. В края на декември бразилските власти започнаха проверка на информацията дали новият щам е станал доминиращ в региона на Рио де Жанейро.

Припомняме, че на 10-ти януари японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи съобщи, че новият щам на коронавирус Р1 е докладван при четирима души, включително две деца, пристигнали от бразилския щат Амазонас на международното летище Ханеда в Токио. Откриването на случаи на инфекция с "бразилския" щам е докладвано и от властите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Южна Корея.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес