Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама журналисти бяха изгорени живи от въоръжена банда в Хаити

07 януари 2022, 10:31 часа • 3368 прочитания

Хаитянски журналисти са били изгорени живи от банда в столицата на страната Порт-о-Пренс в четвъртък, съобщи CNN, позовавайки се на източник от хаитянските сили за сигурност. Трети журналист е успял да избяга.

Радио каналът Radio Écoute FM, базиран в Монреал, потвърди, че един от неговите журналисти, Джон Уесли Амади, е бил убит при нападението, докато е бил на задание. В нарочно комюнике от радиото съобщиха, че докато е бил на терен журналистът е бил прострелян, след което е бил изгорен жив от въоръжени бандити в момента, в който е правел репортаж. Неговата съдба е последвал още един местен хаитянски журналист, който е участвал при снимките.

В изявлението на Radio Écoute FM се казва, че медията осъжда този "варварски акт", който представлява тежко посегателство срещу правото на живот въобще и в частност на журналистите, изпълняващи професионалните си задължения. Медията преустановява дейността си до следващо нареждане в знак на солидарност със семейството на нейния колега, се казва още в изявлението.

Атаките идват на фона на изключително насилие и влошаване на условията за сигурност в Порт-о-Пренс, при които съперничещи си групировки воюват помежду си за контрол над града.

CNN припомня, че през юли миналата година президентът на Хаити Йовенел Моиз беше убит по време на атака срещу частната му резиденция, оставяйки вакуум във властта, който задълбочи насилието, нарастващата хуманитарна криза в Хаити заради пандемията от Covid-19.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес