Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Хилари Клинтън платила за компромати срещу Тръмп

25 октомври 2017, 17:00 часа • 5492 прочитания

Хилари Клинтън и Националния комитет на Демократическата партия са платили за проучване, което беше включено в скандално досие за американския президент Доналд Тръмп и връзките му с Русия, съобщи The Washington Post.

Говорител на юридическата кантора Perkins Coie потвърди информацията, която първоначално беше разпространена, след като на бял свят излезе писмо до съда от един от сътрудниците в кантората Матю Джерингър. Същият говорител обаче каза, че нито Клинтън, нито демократите са знаели за детайлите по операцията.

Оказва се, че Perkins Coie са получили 12,4 млн. долара, за да представляват Хилари Клинтън по време на кампанията ѝ за президент. Точно Perkins Coie са наели бившия британски шпионин Кристофър Стийл, работил за МИ-6. Стийл е авторът на досието, в което се разкриват скандални неща – за използвани нарочно хакери, разпростаняващи дезинформация в подкрепа на Тръмп по време на кампанията и действащи от Пловдив, както и за наемани от Тръмп проститутки в хотел "Риц Карлтън" в Москва, които му правели шоу с уриниране – т.нар. "златни душове", а руските специални служби имали запис.

Стийл е бил нает със специалната задача да проучи има ли връзки между Тръмп и приближените му с Русия. Той е работил през компанията Fusion GPS, която е създадена от бивши брокери от "Уолстрийт". На Fusion GPS е било плащно до последния ден преди същинските избори, като тя е започнала работа през април, 2016 година. По това време Тръмп все още се бореше за официалната номинация на Републиканската партия и всъщност Fusion GPS е трябвало да търси компроментираща информация за съперника на Хилари Клинтън, който и да е той.

Досието, изготвено от Стийл, стана обект на разследване от страна на Конгреса. Работещи за Конгреса следователи подадоха официална молба да бъде разкрито кой е платил за създаването на досието, но Prekins Coie я оспориха в съда. Точно във връзка с това оспорване се появи и писмото на Матю Джерингър.

От Националния комитет на демократите, който всъщност е техният управляващ орган, побързаха да се оправдаят, че председателят на комитета Том Перес е избран на поста едва през миналата година и не е бил в течение с дейността на Стийл и подготвянето на досието за Тръмп.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес