Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джо Байдън забрави името на австралийския премиер и го нарече "онзи колега там долу"

16 септември 2021, 09:52 часа • 2981 прочитания

Австралийците се смутиха в четвъртък, когато президентът на САЩ Джо Байдън благодари на техния премиер за присъединяването към голям нов отбранителен съюз, но изглежда забрави името му.

Вместо да бъде споменат по име, премиерът Скот Морисън стана „този колега там долу“ (Down Under е фраза, описваща Австралия или нова Зеландия – бел. ред.)“.

При телевизионно съобщение за събитието на Белия дом Байдън беше ограден от големи видео дисплеи, на които излъчваха британския премиер Борис Джонсън и австралийския Морисън, които участваха дистанционно.

"Благодаря, Борис и ... и искам да благодаря на този колега там долу. Благодаря ви много, приятел. Оценявам го, г-н министър-председател", каза Байдън, когато огласи споразумението, по силата на което Австралия ще се сдобие с подводници с ядрен реактор.

Байдън сякаш осъзна грешката си, след което правилно идентифицира австралийския лидер, който реагира на очевидния пропуск с усмивка и вдигнат нагоре палец.

Но вече беше твърде късно.

"Благодаря, приятел“: Байдън изглежда забрави името на Морисън", излезе заглавие в Cairns Post.

Отбранителната сделка „не е белязана от блестящия старт, на който Морисън се надяваше, след като президентът на САЩ Джо Байдън изглежда забрави името му в решаващия момент“, се казва и в анализ на в. „Сидни Морнинг Хералд“.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес