Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джо Байдън съжали, че се е отказал от президентската надпревара

07 януари 2016, 21:47 часа • 4486 прочитания

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън, представляващ управляващата Демократическа партия, изрази съжаление за отказа си да участва в предстоящите на 8 ноември президентски избори. Това признание той направи в интервю за Ен Би Си.

„Съжалявам всеки ден”, заяви вицепрезидентът за решението си да не се кандидатира за президентския пост в САЩ. Въпреки това, съм убеден, че това беше правилно решение за мен и семейството ми”, заяви той.

73-годишният Байдън, който се счита за американски политик от „тежка категория”, в кариерата си има два неуспешни опита да се седне на президентското кресло в Белия дом – през 1988 и 2008 г. Предполагаше се, че той ще се включи и в настоящата кампания за президент.

Въпреки това през май 2015 г. се случи трагедия в семейството му – на 46-годишна възраст почина по-големият му син Бо, болен от рак на мозъка. Малко преди смъртта си той напусна поста на главен прокурор, родом от щата Делауеър.

Това беше голям удар за Байдън, който за втори път изгуби член на семейството. Първата му съпруга и 13-месечната му дъщеря починаха при автомобилна катастрофа през 1972 г. В продължение на шест месеца, Байдън претегли всички "за" и "против" участието му в кампанията, както и готовността на семейството му след тази тежка загуба да станат част от дълга и изтощителна надпревара.

На 21 октомври Джоузеф Байдън обяви, че няма да се включи в кампанията, въпреки факта, че малко преди смъртта си, синът му Бо се опитал да убеди баща си да участва в изборите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес