Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джеймс Коми потвърди: Тръмп искаше "да оставя на мира Флин"

07 юни 2017, 21:58 часа • 4968 прочитания

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди в писмена декларация пред Конгреса, че Доналд Тръмп е поискал от него да спре разследването за бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин. 

Разказвайки за среща на четири очи, състояла се на 14 февруари в Овалния кабинет, Коми пише, че Тръмп е разговарял с него за разследването на Флин и му е казал: „Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек“.

Според Коми това искане се е отнасяло за всяко разследване на „неверните показания на Флин относно неговите разговори с руския посланик през декември, но не и за по-общо разследване за евентуална намеса на руската страна в предизборната кампания на Тръмп. „Все пак беше обезпокоително, като се има предвид ролята на ФБР като орган за независими разследвания“, казва Коми.

Той ще даде показания пред сенатската комисия по разузнаването в четвъртък. Но встъпителните му думи в писмен вид са вече депозирани и публикувани на сайта на комисията. 

"Тогава президентът се върна на темата за Майкъл Флин и каза: "Той е добро момче и преживя много". Той повтори, че Флин не е сторил нищо лошо в разговорите си с руснаците, но е подвел вицепрезидента. И после каза: "Надявам се ще намериш начин да се прекрати това, да оставите Флин на мира. Той е добро момче. Надявам се да прекратите това". Аз отвърнах само, че "той е добро момче". (В действителност имам положителен опит от отношенията си с Майк Флин, когато бе колега като Директор на Агенцията за военно разузнаване в началото на мандата ми във ФБР.) Не казах, че "ще прекратя това".

В изявлението си ексдиректорът на ФБР допълва:

"Незабавно подготвих несекретна записка за разговора за Флин и обсъдих въпроса с висшето ръководство на ФБР. Разбрах, че президентът иска да се откажем от разследването на Флин във връзка с фалшивите изявления за неговите разговори с руския посланик през декември. Не разбрах президентът да говори за по-широкото разследване за Русия или възможните връзки с неговата кампания. Може и да съм сгрешил, но останах с впечатление, че той има предвид точно току-що случилото се с напускането на Флин и споровете около неговите спомени за телефонните разговори. Независимо от това, случилото се бе много тревожно, предвид ролята на ФБР като независима разследваща агенция."

След това Джеймс Коми описва, че ръководството на ФБР се съгласило с него, "че е важно да не заразяваме" разследващия екип с молбата на президента, "с която нямаме намерение да се събразим". Те решили също да не информират министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, защото така или иначе се очаквало той официално да се дистанцира от надзорната си роля в "руското разследване" (така и стана 2 седмици по-късно).

Очакваното с голямо нетърпение изслушване на Коми е част от проверката дали Тръмп му е оказал натиск, за да прекрати разследването за бившия му съветник по националната сигурност. Подобно обвинение е равносилно на възпрепятстване на правосъдието и още повече затяга примката около Тръмп на фона на притесненията за връзките на неговия предизборен щаб с Русия.

Тръмп отрича да е искал от Коми да спре разследването срещу Майкъл Флин, един от няколкото съветници, чиито контакти с руски представители събудиха подозрение.

Коми ще се яви утре в 10 часа местно (17 часа българско, бел. ред.) време на публично изслушване пред сенатската комисия по разузнаването за руската намеса в изборите в САЩ, след което ще говори пред сенаторите при закрити врата.

Белият дом можеше да опита да попречи Коми да даде показания, като се позове на специалните привилегии на изпълнителната власт - правен прецедент, благодарение на който президентът може да опази поверителността на разговорите си. Говорителка на Тръмп обаче каза вчера, че президентът няма да се възползва от това правомощие.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес