Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки загинали след скъсване на стена на хвостохранилище в Бразилия

27 януари 2019, 08:47 часа • 1993 прочитания

34 души са загинали, а близо 300 се водят за изчезнали след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия. До момента са спасени 176 души, 23 от тях са хоспитализирани.

Инцидентът стана в петък, 25 януари, в мината Вале близо до град Бело Оризонте в щата Минас Жерайс. Изхвърлени са няколко милиони кубика кална маса. В спасителната операция се включиха и хеликоптери, тъй като стичащата се кал е покрила с дебел слой сгради, превозни средства и пътища.

"Все още имаме надежди да намерим живи хора," каза пред репортери ръководителят на държавната пожарна служба полковник Едгард Естава, предаде БГНЕС.

Бразилският президент Жаир Болсонаро прелетя над опустошената зона, но отказа да говори пред репортери. Той обаче написа в социалните мрежи: "Трудно е да сдържиш емоциите си преди тази сцена. Прави се всичко необходимо за оцелелите, да се установят фактите, да се потърси справедливост и да се предотвратят нови трагедии", добавя той.

Армията обяви, че по заповед на Болсонаро е разположила 1000 войници, включително и специално обучени кучета, в засегнатата зона. Те са се включили в издирването на оцелели и в преодоляване на щетите.

Скъсалата се язовирна стена е висока 86 метра и е построена преди 42 години. Тя е била в процес на извеждане от експлоатация, а наскоро е преминала тестове за структурна безопасност.

Бедствието е първата голяма криза, с която Болсонаро и неговото правителство се сблъскват след встъпването им в длъжност в началото на януари. Случилото се може да се окаже една от най-големите подобни трагедии в историята на Бразилия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес