Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите окончателно си осигуриха пълно мнозинство в Сената

07 декември 2022, 06:25 часа • 1702 прочитания

Сенаторът демократ Рафаел Уорнък победи републиканския претендент Хершел Уокър на втория тур на изборите в Джорджия, осигурявайки на демократите пълно мнозинство в Сената до края на мандата на президента Джо Байдън.

С тази победа демократите ще имат мнозинство от 51 на 49 гласа мнозинство в Сената. Правителството обаче ще бъде разделено, като републиканците смениха контрола на Камарата на представителите с малко.

На изборите миналия месец Уорнок водеше Уокър с 37 000 гласа от почти 4 милиона гласували, но не достигна прага от 50%, необходим за избягване на балотаж. Футболна легенда не успя да преодолее множество обвинения, включително твърдения, че е платил за абортите на две бивши негови приятелки.

Победата на демократите в Джорджия затвърждава мястото на щата като бойно поле две години, след като Уорнок и неговият колега демократ Джон Ософ спечелиха балотажи през 2021 г., които дадоха на партията контрол над Сената само месеци, след като Байдън стана първият кандидат за президент на Демократическата партия от 30 години.

ОЩЕ: Защо е важно, че демократите запазиха контрола над Сената?

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес