Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦРУ: Хаванският синдром не е кампания на чужда сила

20 януари 2022, 10:10 часа • 5037 прочитания

Разследване на ЦРУ е стигнало до заключението, че американските дипломати, страдащи от мистериозно главоболие и гадене заради така наречения Хавански синдром, не са били обект на глобална кампания от страна на чужда сила, предава АФП.

NBC News, The New York Times и Politico се позовават на множество служители, запознати с разузнавателната оценка на ЦРУ относно инцидентите, които се появиха за първи път сред дипломатите през 2016 г. в кубинската столица. Тогава американски и канадски служители се оплакват от силно главоболие, гадене и възможно увреждане на мозъка, след като са чули високочестотни звуци.

Оттогава насам дипломатически служители и служители на разузнаването съобщават за подобни преживявания в различни държави, сред които Австралия, Австрия, Китай, Колумбия, Германия и Русия.

В докладите се казва, че ЦРУ не изключва чуждо участие в около две дузини случаи, които остават необяснени и които продължават да се разследват.

В стотици други случаи на възможни симптоми агенцията е открила правдоподобни алтернативни обяснения", заявиха източниците на NBC.

Някои американски служители твърдяха по-рано, че случаите може да са причинени от руски микровълнови атаки, но учените изразиха съмнения относно теорията и заявиха, че няма едно заболяване или причина за регистрираните случаи.

В репортажите се казва, че документът на ЦРУ съобщава за междинни резултати.

"Междинният доклад не е окончателно заключение на администрацията на Байдън или на цялата разузнавателна общност", съобщи NBC, като се позова на американски служители.

Констатациите предизвикаха разочарованието на някои от заболелите. Част от тях заявиха, че оценката на ЦРУ "не може и не трябва да бъде последната дума по въпроса", според изявление, цитирано от "Таймс".

Макар че стигнахме до някои важни междинни заключения, ние не сме приключили", заяви директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс, цитиран от "Таймс".

"Ще продължим мисията по разследването на тези инциденти и ще осигурим достъп до грижи от световна класа на тези, които се нуждаят от тях." 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес