Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: САЩ дадоха сигнал, че няма да спрат съюзниците да дадат F-16 на Украйна

19 май 2023, 09:57 часа • 3009 прочитания

Администрацията на американския президент Джо Байдън е предала на европейските съюзници, че е в готовност да им разреши да предоставят изтребители F-16 на Украйна. Това твърди CNN, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса.

Този ход идва в отговор на нарастващия натиск от страна на членове на Конгреса и съюзници, които настояват Белият дом да помогне на Киев да се сдобие със самолетите, тъй като руските въздушни атаки се засилват.

Към момента обаче служителите на администрацията на Байдън не са запознати с никакви официални искания от съюзници за износ на F-16, а тези от Държавния департамент, отговарящи за обработката на одобренията за такива трансфери от трети страни, не са получили никакви инструкции за действие, пише CNN.

Няколко европейски държави разполагат с изтребители F-16, включително Нидерландия, която изрази готовност да даде част от тях на Украйна. Страната обяви, че заедно с Великобритания ще сформира "международна коалиция за изтребители", която да помогне на украинската армия с доставка на бойни самолети. Независимо от това, предвид чувствителната американска технология, вложена в самолетите, САЩ ще трябва да дадат одобрение за прехвърлянето им към трети страни.

ОЩЕ: Пет европейски страни готови да дадат на Украйна изтребители F-16. Ще отстъпят ли САЩ?

От Киев подчертават спешната нужда от тези самолети за защита от руските ракетни атаки и нападения с дронове.

На 18 май Yahoo News съобщи, че е получила ексклузивно вътрешна оценка на ВВС на САЩ, според която обучението на украинските пилоти за работа с изтребителите ще отнеме само 4 месеца - далеч по-кратък срок от този, който многократно е цитиран от служители на Пентагона. Няколко страни вече обещаха обучение на украински пилоти - сред тях са Великобритания, Франция, Белгия, Полша.

ОЩЕ: Полският президент намекна: Не можем да пратим F-16 на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес