Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човек на Джордж Буш ще запознава Байдън със сводките на разузнаването

30 януари 2021, 09:32 часа • 1623 прочитания

Директорката на американското национално разузнаване Аврил Хейнс избра служителя, който ще представя всеки ден на президента Джо Байдън докладите на разузнаването. Това е анализаторът на ЦРУ Морган Мюър, който изпълняваше подобни задължения, когато президент бе Джордж Буш-младши, съобщи в петък The New York Times.

Според източници на изданието Мюър в продължение на три години е бил един от служителите, който е провеждал съответните брифинги за републиканеца Буш-младши,. "Необичайно и може би безпрецедентно е, че анализатор на ЦРУ за втори път става ръководител на брифинги за президента", се казва в статията.

Както отбелязва вестникът, беше особено трудно да се намери някой, който да запознае Байдън с данните от разузнаването, тъй като новият американски лидер, представляващ Демократическата партия, „има дълбоки познания за външната политика“.

Според изданието, Мюър е известен с това, че предоставя информация изключително точно и освен това дава ясно да се разбере, ако спецслужбите нямат пълна увереност по даден въпрос. Той е смятан за човек с голям опит, безпристрастен е и не е склонен да се ръководи от политически предпочитания.

Припомняме, че именно при Буш-младши разузнаването извърши фаталната грешка с данните за наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак, каквито страната не притежаваше, както се оказа впоследствие.

Именно тези данни послужиха като повод за нахлуване на САЩ в Ирак през 2003 г., а с тази война започнаха и външно-политическите провали на САЩ, продължили и при Барак Обама.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес