Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чавес за петрола към Сирия: Ще правим каквото си искаме!

17 февруари 2012, 07:58 часа • 5332 прочитания

Венецуелският президент Уго Чавес заяви, че правителството му има право да продава петрол на която си иска страна, но не отговори директно на въпроса дали доставя с кораби петрол на Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Чавес бе помолен да коментира медийни съобщения, че Венецуела продава дизелово гориво на Сирия, на която САЩ и някои други страни наложиха ембарго. Чавес каза, че Каракас може да постъпва с петрола си както прецени и отбеляза, че Венецуела продава големи количества от петрола си на САЩ, които въпреки обтегнатите отношения между двете страни, си остават един от големите й купувачи на гориво.

На въпрос дали доставките на гориво за Сирия, за които се говори, могат да се използват за военни цели, Чавес отвърна: "Ние питаме ли САЩ какво правят с петрола, който им доставяме?", предаде Ройтерс. Чавес говори пред журналисти, застанал пред президентския дворец заедно с американския актьор Шон Пен, с когото току-що се беше срещнал.

Венецуелският президент обвини САЩ и съюзниците им, че провокират насилието в Сирия, за да свалят президента Башар Асад. Чавес каза, че изглежда се следва същия сценарий като в Либия, довел до свалянето и убийството на Муамар Кадафи.

Според търговска информация, с която разполага Ройтерс, тази седмица в сирийското пристанище Баниас се очакваше да пристигне пратка от дизелово гориво, което може да се използва като гориво за танкове и за отопление. Възможно е каргото да е на стойност до 50 милиона долара.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес