Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Cambridge Analytica е разполагала с данните на 87 млн. потребители на Facebook

05 април 2018, 07:14 часа • 1345 прочитания

Социалната мрежа Facebook съобщи, че всъщност броят на потребителите, чиито данни са били използвани без тяхно знание от фирмата Cambridge Analytica, е 87 млн. души, а не 50 млн., както се твърдеше досега.

Социалната мрежа, която има повече от два милиарда потребители, се оказа в центъра на шумен скандал от две седмици. Той избухна, след като се разбра, че британската фирма Cambridge Analytica е събрала с помощта на приложение с въпроси, на които са отговорили 270 000 души, личните данни на 87 млн. души. Това е позволило на компанията да си направи огромна база данни, преди да бъде наета от екипа на настоящия президент Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, припомня AFP, цитирана от БГНЕС.

Скандалът се разрасна и сега Facebook непрекъснато обещава, че за в бъдеще ще има повече прозрачност и няма да допуска подобен гаф да се случи отново. Следващата седмица основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг ще се изправи да дава обяснения пред Конгреса - на 11 април, като на 10 април ще се яви пред Сената.

Зукърбърг увери, че е правилният човек, който да управлява Facebook въпреки допуснатите в миналото грешки. "Мисля, че отдавна трябваше да действаме по-добре", призна той и обеща лично да отиде в Конгреса на 11 април, за да отговаря на въпросите, които най-вероятно няма да са щадящи.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес