Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските компании с покана да развиват бизнес в щата Арканзас

17 септември 2016, 12:26 часа • 910 прочитания

В края на посещението си в Арканзас министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с губернатора на щата Ейса Хътчинсън. Губернатор Хътчинсън прояви силен интерес към настоящото икономическо развитие на България и даде висока оценка на постигнато от България като макроикономическа рамки, инвестиционна и бизнес среда, данъчен режим и нива на безработицата. Изтъквайки ускореното развитие на щата през последните години, губернаторът изрази желание да се реализира присъствие на български фирми в щата и готовността си да подкрепи осъществяването на конкретни проекти между компании от двете страни.

Представителите на администрацията на Арканзас информираха и за разкриването на Представителство на щата на територията на Европейския съюз (ЕС) в Берлин, което ще подпомага развитието на конкретни инициативи със страните-членки на ЕС, съобююиха от пресцентъра на Министерството на икономиката (МИ).

В хода на разговорите относно развитието на потенциални търговски и инвестиционни проекти, губернаторът прояви голям интерес към възможностите за популяризиране на българско кисело мляко, млечни продукти и вина, както и готовност да подкрепи работата на енергийните компании от щата, които имат интерес за износ на втечнен газ за Европа.

Министър Лукарски отправи покана към губернатор Хътчинсън за посещение в България заедно с бизнес делегация от щата. Губернаторът потвърди планирането през следващата година посещение на няколко европейски страни и възможността на база на настоящите разговори да обсъди и посещение с делегация в България.

В края на работното си посещение в САЩ министър Лукарски се срещна във Вашингтон с американски компании членове на Американско-Централноевропейската бизнес асоциация (ACEBA). На срещата имаше представители на секторите правни и консултантски услуги, спедиторски и транспортни услуги, фармация, здравеопазване, застраховане, хранително-вкусова промишленост и др.

Участниците проявиха интерес към актуалното развитие на страната ни и очертаха значението на фактори като политическата и финансовата стабилност, данъчното и инвестиционно законодателство, оперативните разходи и бизнес среда като важни за американските компании.

Министър Лукарски посочи, че много от американските компании могат да намерят мястото си за бизнес развитие и инвестиции именно в България, не толкова заради българския пазар, който е относително малък, на поради близостта до пазарите на ЕС, страните от Близкия Изток, Северна Африка, Средна Азия и ОНД.

Някои от присъстващите компании като Amgen, Metlife и Textron споделиха добрия опит от вече установения си бизнес в България.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес