Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще получи от САЩ умни авиобомби: Ето какво могат SDB (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 15:26 часа • 1713 прочитания

България ще закупи от САЩ умни авиационни бомби в бъдеще, стана ясно от прессъобщение на Пентагона.

От Министерството на отбраната на Щатите посочват, че са възложили поръчка на Boeing на стойност до 6,9 милиарда долара за производство и доставка на неуточнено количество бомби с малък диаметър (SDB I). Работата по производството ще се извършва в Сейнт Луис (щата Мисури) и се очаква да приключи до 31 декември 2035 г.

Договорът включва чуждестранни военни продажби за България, Украйна и Япония, гласи съобщението на Пентагона.

Снимка: Getty Images

Още: Първа среща България-САЩ за напредъка по договора за "Страйкър"-ите: Какво стана ясно?

Какво могат SDB?

Тази авиобомба е управляем боеприпас с удължен обсег за всякакви метеорологични условия. SDB разчита на Глобалната система за позициониране за осигуряване на навигация до целта. Освен това малкият ѝ размер позволява увеличаване на натоварването на самолетите за постигане на многобройни поражения на един полет и по своята същност намалява вероятността от съпътстващи щети, гласи описанието в сайта на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ.

SDB използва интелигентна система, която може да носи четири 113-килограмови управляеми боеприпаса клас „въздух-земя“. Тя е способна да унищожава високоприоритетни стационарни и неподвижни цели от изтребители и бомбардировачи на ВВС.

Оръжейната система е способна да достигне дистанция на отстояние над 40 морски мили - или 74 км. Тя може да бъде насочвана срещу единични или множество цели. Координатите на целите се зареждат в оръжието преди освобождаването му на земята или във въздуха от екипажа. След като оръжието бъде освободено, то разчита на GPS/INS, за да се самонавигира до желаната точка на удара.

F-15E Strike Eagle понастоящем е единственият самолет, оборудван с оръжейната система SDB. Бъдещите платформи включват F-16, F-117, B-1 Lancer, B-2 Spirit, F-22 Raptor, F-35 Lightning II.

България очаква да получи от Щатите самолети F-16 Block 70: F-16 идват, а само двама наши пилоти ще са минали целия курс: Говори авиационен експерт (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес