Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилските власти имат запис, показващ как президентът де факто приема подкуп

21 юни 2017, 06:50 часа • 2327 прочитания

Бразилската федерална полиция, която е еквивалент на ФБР, твърди, че разполага с доказателства, които сочат, че президентът на страната Мишел Темер има вина за "пасивна корупция". Става въпрос за получаване на подкупи - за да помага Темер на различни корпорации да развиват бизнес. Данните са от предварителен доклад, публикуван във вторник от Върховния съд в страната, посочва БГНЕС.

Според предварителните данни полицията разполага със запис на адвоката Родриго Роча Лурес, приближен на Темер и бивш депутат, който е взел подкуп на стойност 100 000 долара в куфарче, като част от парите са били предназначени за Темер. Записът е направен от Джослей Батиста, наследник на JBS, по време на среща във вилата на Темер в столицата Бразилия. Именно Батиста дал парите. Темер казал на Батиста, че за тази сума, която Лурес взел, трябва да му помогне да реши бизнес проблемите си. След "сделката" Лурес се обърнал към регулаторните органи в Бразилия, за да помогне да се премахнат пречки пред изграждането на бъдещ завод на J&F Investments, която контролира JBS, пише The New York Times.

Окончателната версия на доклада би трябвало да послужи за основание на главния прокурор Родриго Жано да повдигне официално обвинение срещу Темер. За да застане пред Върховния съд, това искане трябва да получи одобрението на две трети от долната камара на парламента.

Бразилия е разтърсвана от повече от две години от корупционни скандали, в които е замесена политическата класа и държавни и частни компании.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес