Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилският президент: Светът е уморен, трябва да се говори с Русия и Украйна за мир

20 юли 2023, 09:45 часа • 2916 прочитания

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че светът се е уморил от войната на Русия в Украйна, и настоя за мир. Това се случи след срещата на върха ЕС-Латинска Америка, която подчерта напрежението между двата континента във връзка с войната.

ОЩЕ: ЕС едва накара Латинска Америка да осъди руската агресия, една страна се въздържа

Лула, който настоява да посредничи за сключване на споразумение между руския диктатор Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски, също така разкритикува чилийския президент Габриел Борик за позицията му срещу Москва.

"Светът се уморява. Страните се уморяват. Но ще настъпи момент на мир. И тогава трябва да има група от държави, способни да разговарят с Русия и с Украйна", заяви бразилският президент, цитиран от Bloomberg.

Лула не осъжда Москва

Лула отказва да осъди Русия за агресията ѝ в Украйна и още с встъпването си в длъжност поиска мир – но без да уточнява при какви условия. Киев веднага му отвърна, че украинската страна няма да отстъпи и сантиметър земя в замяна на мир.

САЩ пък обвини Лула да Силва, че повтаря руската и китайската пропаганда за войната в Украйна. Той отговори, че това не било вярно.

ОЩЕ: Бразилският президент предложи създаване на конкурентна на долара валута

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес