Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилският президент иска излизане от Пакта за миграцията на ООН, иначе щяло да стане като във Франция

19 декември 2018, 06:45 часа • 1305 прочитания

Бразилия ще излезе от Глобалния пакт на ООН за миграцията през следващата година. Това заяви новоизбраният президент на най-голямата южноамериканска държава Жаир Болсонаро, който носи прякора "южноамериканския Доналд Тръмп", предаде БГНЕС.

"За съжаление, настоящият бразилски министър на външните работи Алойзио Нунес подписа договора на ООН за миграцията. Мисля, че всички знаят какво се случва във Франция. В някои райони на тази държава просто не може да се живее. Тенденцията е нетърпимостта да расте. Тези, които са отишли там са приети по най-добрия начин от френския народ, но вие знаете историята на тези хора. Те не искат да се откажат от своите корени и искат да спазват своята култура, получавайки всички права и привилегии. Франция страда от това", заяви бъдещият държавен глава, който ще встъпи в длъжност на 1 януари 2019 г.

"Ние не желаем това да се повтори в Бразилия. Ние не сме против имигрантите, но тяхното пристигане в Бразилия трябва да се контролира строго. В противен случай, доколкото това зависи от мен, те няма да попаднат в нашата страна. И вие заедно с външния министър, който ще встъпи в длъжност заедно с мен, ще извадим страната от този договор за миграция“, категоричен е Болсонаро.

Договорът за ООН за миграцията беше одобрен на конференцията на ООН в Маракеш /10-11 декември/. Този договор не е юридически ангажиращ. Документът беше съгласуван през юли тази година от всички страни-членки на ООН, без САЩ. Пактът засяга такива проблеми, като минимизирането на негативните фактори от миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите. Той не се подкрепя от България, САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия, Унгария, Словакия, Швейцария.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес