Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия сформира ново правителство

04 декември 2018, 09:38 часа • 888 прочитания

Новото бразилско правителство, което ще встъпи в длъжност от 1 януари след полагането на клетва от избрания президент Жаир Болсонаро, ще се състои от 22 министерства. Това съобщи служителят в бъдещия кабинет на министрите Оникс Лоренцони, цитиран от телевизионния канал Глоба.

"Това е окончателната структура на правителството, която бъдещият президент потвърди", каза Лоренцони. В сравнение със сегашното правителство кабинетът ще се свие със 7 министерства. По-специално, министерството на труда ще бъде ликвидирано, а министерствата на правосъдието и обществената сигурност ще бъдат обединени в един отдел. В същото време се създават две нови министерства – по делата на гражданското общество и социалното развитие.

Понастоящем са известни имената на 20 бъдещи министри. Икономистът Пауло Гедес ще стане финансов министър на Бразилия, на отбраната - Фернандо Азеведо и Силва, Ернесто Араужу - министър на външните работи, на федералния съд – Серхио Моро.

По време на предизборната си кампания Болсонаро обеща да намали значително държавния апарат. възнамеряваше да остави в правителството "не повече от 16 министерства", но понастоящем, съдейки по думите на Лоренцони, плановете на избрания президент са се променили, предаде БГНЕС.

На 28 октомври в Бразилия се състоя втория тур на президентските избори. Според резултатите от гласуването Болсонаро, който представлява консервативната Социаллиберална партия, спечели. Официалното встъпване в длъжност на новия президент на Бразилия ще се състои на 1 януари 2019 г.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес