Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Боцнаха" Николас Мадуро с руската ваксина

07 март 2021, 09:45 часа • 1464 прочитания

Президентът на Венецуела Николас Мадуро и първата дама Силия Флорес получиха първа доза от руската ваксина "Спутник V", съобщи венецуелската държавна телевизия, в момент, когато страната получава втора доставка от препарата, предадоха Reuters и AFP.

Кадри с Мадуро и Флорес, на които поставят инжекция, бяха излъчени по държавния телевизионен канал. Мадуро каза, че се чувства "чудесно" след като получи първа доза Спутник V. В цял свят изследванията показват, че руската ваксина е страхотна ваксина за създаване на имунитет, каза Мадуро. Ще гарантираме ваксини за народа на Венецуела, увери държавният глава.

По-късно венецуелското министерство на здравеопазването съобщи, че втора партида от 100 000 ваксини "Спутник V" е пристигнала от Москва с полет на държавната авиокомпания "Конвиаса".

Венецуела получи първите 100 000 дози от "Спутник V" на 13 февруари. Мадуро каза, че властите са инжектирали около 60% от тези дози, като с предимство в тази първа фаза са били ваксинирани медицински персонал и държавни служители, след които и депутати.

Южноамериканската държава с 25 милиона жители инвестира 200 млн., за да закупи 10 млн. дози от руската ваксина. По-рано тази седмица обхванатата от криза страна, членка на ОПЕК, получи и 500 000 дози от китайската ваксина на Sinopharm.

Президентът Мадуро каза, че от понеделник правителството ще започне да ваксинира венецуелците с китайския препарат. Венецуела е регистрирала 141 356 случаи на коронавирус и 1371 починали, много под равнището на други южноамериански държави. Много опозиционни политици и медицински специалисти поставят под въпрос тази статистика, като казват, че истинските числа вероятно са много по-високи заради липсата на тестове.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес