Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блумбърг: Хиляди българи на протест, докато премиерът търси подкрепа

02 септември 2020, 11:51 часа • 8462 прочитания

Хиляди българи се събраха в демонстрация пред парламента на страната, подновявайки призивите за оставка на премиера Бойко Борисов. Това съобщава агенция Блумбърг, отразявайки последните събития в София, предаде БГНЕС. Ето подробностите:

"Продължаващите антиправителствени митинги срещу Борисов заради неуспеха му да се бори с разрастващата се корупция задълбочиха политическата криза, бушуваща от юли, когато активисти призоваха Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка, твърди медията. И двамата са обвинени, че крият връзки с организираната престъпност, което те отричат.

Стотици полицаи охраняват парламента в централната част на София. Протестиращи с викове „Оставка!“ хвърлят ябълки и яйца и се опитват да пробият кордона. Задържани са двама души.

Борисов предлага да се пренапише Конституцията на България, заявявайки, че това ще укрепи независимостта на съдебната власт, но се допуска, че може да се оттегли.

Тази седмица той се опитва да спечели подкрепата на половината депутати, необходима за започване на продължителна парламентарна процедура, и заяви, че ще се оттегли, след като бъде одобрено специално събрание за поправка на закона - най-рано през ноември.

България многократно е критикувана от институциите на Европейския съюз за недостатъчната си работа по спазване на върховенство на закона и се нарежда на най-лошото място в блока според Индекса за възприемане на корупцията на Transparency International“, заключава Блумбърг.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес