Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен разговаря с лидерите на Армения и Азербайджан

06 август 2022, 13:41 часа • 2582 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря в петък с лидерите на Армения и Азербайджан, за да ги призове към диалог относно конфликта в оспорвания регион Нагорни Карабах, предаде БГНЕС.

Блинкен, който е на посещение в Азия, разговаря по телефона с министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Секретарят Блинкен увери министър-председателя Пашинян, че Съединените щати следят отблизо ситуацията в и около Нагорни Карабах", каза Прайс.

В разговорите си с двамата лидери Блинкен "призова за пряк диалог между Армения и Азербайджан за решаване на въпросите, свързани с или произтичащи от конфликта в Нагорни Карабах", каза той.

Бившите съветски републики Армения и Азербайджан са водили две войни - през 90-те години на ХХ век и през 2020 г. - за Нагорни Карабах.

След последната война Армения отстъпи части от територията, която контролираше в продължение на десетилетия, а Русия изпрати около 2000 миротворци, които да наблюдават крехкото примирие.

При подновяването на боевете тази седмица загинаха трима души, като и двете страни се обвиняват в нарушаване на примирието.

В сряда Баку съобщи, че е загубил един войник, а карабахската армия заяви, че двама нейни войници са били убити.

САЩ са "дълбоко загрижени" от новата ескалация на насилието в Нагорни Карабах и настояват за "незабавни стъпки" за намаляване на напрежението, заяви Държавният департамент. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес