Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен поиска от Китай да понесе отговорност за геноцида срещу уйгурите

01 септември 2022, 22:30 часа • 3081 прочитания

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви днес, че дългоочакваният доклад на ООН потвърждава становището на САЩ, че Китай извършва "геноцид" срещу уйгурите, и призова Пекин да понесе отговорността за действията си.

"Този доклад задълбочава и потвърждава нашата сериозна загриженост по отношение на продължаващия геноцид и престъпленията срещу човечеството, които държавните органи на КНР извършват срещу уйгурите", каза той в изявлението си.

По-рано днес ООН обвини Китай в "сериозни нарушения на правата на човека" в дългоочаквания нов доклад относно злоупотребите на комунистическата власт срещу малцинството на уйгурите в провинция Синдзян. Там живеят около 12 милиона уйгури, повечето от които са мюсюлмани.

Пекин настояваше ООН да не публикува доклада, като го нарече "фарс", организиран от западните сили. В документа, изготвен под ръководството на комисионера за човешките права Мишел Бачелет, се оценяват твърденията за злоупотреби срещу мюсюлманите уйгури и други етнически малцинства, които Китай отрича. Разследващите заявиха, че са открили "достоверни доказателства" за изтезания, които могат да се равняват на "престъпления срещу човечеството".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес