Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият бразилски президент Мишел Темер засега е на свобода

26 март 2019, 06:30 часа • 486 прочитания

Бившият президент на Бразилия и предполагаемият ръководител на афера за подкуп, Мишел Темер, беше освободен от затвора, след като съдия заяви, че няма правно основание за неговото задържане, предаде БГНЕС.

Темер, обвинен в ръководство на сложно изградена схема за пране на пари, е вторият бивш президент на латиноамериканската държава, който попада под антикорупционна проверка за множество политически и корпоративни злоупотреби. 78-годишният предшественик на сегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро беше арестуван в Сао Пауло в четвъртък и поставен под "превантивно задържане" в Рио де Жанейро - решение, отменено от съдия Антонио Иван Ати, позоваващ се на липсата на правно основание.

Съдията също така разпореди незабавното освобождаване на бивши минноенергийен министър Морейра Франко и няколко други задържани заедно с Темер.

"Не съм против разследването", заяви в решението си съдията. "Искам страната ни да бъде свободна от корупцията, която я заразява. Въпреки това, без конституционни гаранции... няма легитимност в борбата срещу тази напаст", добави той.

Часове след постановлението, Темер беше освободен и отведен с кола. Федералната прокуратура на Бразилия заяви, че ще обжалва решението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес