Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатно: В САЩ започва раздаването на по-качествени маски

19 януари 2022, 07:30 часа • 2152 прочитания

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще обяви решение за безплатно раздаване на стотици милиони маски от клас N95/FFP2 на нуждаещите се заради увеличаването на заразените с варианта Омикрон в страната. Това съобщи вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

Според вестника инициативата е в отговор на нарастващия натиск върху администрацията да насърчи отказа от обикновените медицински маски в полза на по-надеждни версии. На 24 декември миналата година Лиана Уен, професор по здравна политика и администрация в университета "Джордж Вашингтон", заяви, че обикновените и платнени маски са почти безполезни срещу щама Омикрон. Маските и респираторите N95 предотвратяват по-добре навлизането на фини частици в назофаринкса, pdslr тя.

На 20 декември 2021 г. Федералният център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщи, че щамът Oмикрон на коронавируса е станал доминиращ в страната. В няколко области, включително югоизточната и северозападната, делът на заразените с този вариант надхвърля 90 %.

По последни данни на университета "Джонс Хопкинс" в световен мащаб са регистрирани общо 333,5 милиона случая на коронавирусна инфекция и 5,6 милиона смъртни случая. В САЩ процентът на заразените и починалите продължава да е най-висок в света, пише БГНЕС. 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес