Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белият дом реже международната помощ с 4,3 млрд. долара

16 август 2019, 11:40 часа • 2207 прочитания

Белият дом възнамерява да намали разходите на САЩ за международна помощ с повече от 4 милиарда долара, пише „Политико“.

Според източници в администрацията на САЩ съответният проект е подготвен в бюджетната служба на Белия дом.

Според този документ разходите на Американската агенция за международно развитие (USAID) ще бъдат намалени с 2,3 милиарда долара, а програмите за международна помощ, реализирани от Държавния департамент, ще бъдат под два милиарда долара.

Изменения в бюджета може да бъдат изпратени в Конгреса в началото на следващата седмица. Законодателите ще разполагат с 45 дни, за да одобрят или отхвърлят пакета, предложен от президента.

Според изданието обаче тези средства остават замразени по време на разглежданото, а след 30 септември, когато финансовата година изтича в САЩ, те ще бъдат анулирани автоматично.

Порталът Roll Call, позовавайки се на източник, съобщава, че президентът Доналд Тръмп е решил да сложи край на разходите, целите на които той счита за второстепенни за САЩ: „програми за изграждане на слънчеви панели в Карибите или футболни игрища в Гватемала“.

Съкращенията на разходите за международна помощ не засягат проектите, чието изпълнение се контролира от дъщерята на Тръмп Иванка и от вицепрезидента Майк Пенс.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес