Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън взе Аризона, бастион на републиканците в последните 24г.

04 ноември 2020, 12:16 часа • 2444 прочитания

Джо Байдън беше обявен за победител в Аризона в сряда сутринта, което го направи едва вторият кандидат за президент на Демократическата партия през последните 72 години, който спечели в щат, който бе смятан за бастион на консерватизма. За това пише The Los Angeles Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Триумфът на Байдън над президента Тръмп, обявен от Асошиейтед прес, отразява политическа промяна, подобна на тази в други щати на Югозапад, където нараства броят на латиноамериканците и обучени колеж избиратели в предградията.

Последният демократ, който спечели Аризона, беше Бил Клинтън в неговата надпревара през 1996 г. Той е първият от Хари С. Труман през 1948 г.

През 2016 г. Тръмп спечели с малка преднина от 91 000 гласа в Аризона пред Хилари Клинтън. Подобно на гласоподавателите другаде, избирателната активност в Аризона беше изключително висока, регистрирайки почти толкова гласове, достигайки 2,5 милиона гласа, колкото бяха подадени през 2016 година, дори преди отварянето на изборните секции във вторник.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес