Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън върна в политиката Мадлин Олбрайт

19 ноември 2021, 15:49 часа • 5318 прочитания

Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, която е на 84 г., положи клетва като нов председател на Съвета по отбранителна политика (СОП), съобщи Пентагонът, почти една година след като администрацията на Тръмп внезапно отстрани нея и други експерти по национална сигурност от консултативния комитет.

Олбрайт е първият председател на съвета, откакто министърът на отбраната Лойд Остин започна преглед на консултативните комитети на Пентагона по-рано тази година, констатира Си Ен Ен.

В началото на февруари Остин уволни стотици членове на 42-те съвета и комитети на министерството, включително противоречиви членове, назначени в последните дни на управлението на Тръмп.

След като загуби изборите през 2020 г., Тръмп прочисти някои дългогодишни експерти по външна политика и национална сигурност от съветите, включително Олбрайт, бившия държавен секретар Хенри Кисинджър и други.

Сега, една година след като беше отстранена от Съвета по отбранителна политика, Олбрайт ще се завърне като негов председател. Тя беше първата жена държавен секретар в периода 1997-2001 г.

"Под ръководството на министър Остин Министерството се адаптира към променящия се характер на военните действия и работи, за да изпревари всички потенциални противници", каза Олбрайт в изявление. "Очаквам с нетърпение да си партнирам с моите колеги от СОП, за да предлагаме нашите независими съвети по целия спектър от политически въпроси“, пред които е изправен Пентагонът.

Към настоящия момент Олбрайт е единственият член на Съвета по отбранителна политика, става ясно от уебсайта на министерството на отбраната.

Съветът по отбранителна политика е външна консултативна група от бивши високопоставени служители в областта на националната сигурност, които "предоставят на министъра на отбраната и на заместник-министъра на отбраната независими, информирани съвети и мнения по въпроси на отбранителната политика в отговор на конкретни задачи от министъра на отбраната, заместник-министъра на отбраната", сочи уебсайтът на съвета.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес