Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна на стойност 425 млн. долара

16 октомври 2024, 22:08 часа • 1080 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пакет от оръжия в размер на 425 млн. долара за Киев по време на разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Съобщението идва преди среща на американския президент с европейските лидери в Берлин, на която ще обсъдят Украйна, предаде АФП.

Пакетът включва противовъздушна отбрана и бронирани машини. Байдън също така е информирал Зеленски „за усилията си да увеличи помощта за сигурността на Украйна до края на мандата си“, съобщиха от Белия дом.

Още: Членството в ЕС не е въпрос на живот и смърт за Украйна: Полша постави условия

Байдън също така ще проведе виртуална среща на съюзниците на Украйна през ноември, се казва още в съобщението, тъй като се опитва да подкрепи международната подкрепа за Киев преди евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом през януари 2025 г.

Не се споменава обаче за решение дали да се позволи на Украйна да изстрелва произведени на Запад ракети с далечен обсег дълбоко в Русия - ход, който Байдън досега не искаше да одобри.

Пакетът на САЩ на стойност 425 млн. долара включва „допълнителен капацитет за противовъздушна отбрана, боеприпаси „въздух-земя“, бронирани машини и критични боеприпаси, които да отговорят на спешните нужди на Украйна“, заяви Белият дом.

САЩ ще предоставят през следващите месеци стотици ракети за противовъздушна отбрана, артилерия, стотици бронетранспортьори и хиляди допълнителни бронирани машини, добави той.

Още: Световната банка създаде фонд за подкрепа на Украйна

Междувременно Зеленски запозна президента Байдън с плана си за постигане на победа над Русия и двамата лидери възложиха на екипите си да се включат в по-нататъшни консултации за следващите стъпки.

Зеленски съобщи в X, че е разговарял с Байдън и му е благодарил за пакета, който включва „оръжия с голям обсег“.

„Благодарен съм на президента Байдън, на двете партии в Конгреса и на американския народ за обявения днес отбранителен пакет на стойност 425 млн. долара“, написа Зеленски, който на 17 октомври трябва да се срещне с лидерите на ЕС.

Още: Байдън: САЩ са готови за ядрени преговори с Русия, Китай и Северна Корея

Съединените щати са предоставили около 175 млрд. долара военна и икономическа помощ на Украйна по време на войната, въпреки честата съпротива на републиканците.

Призивът дойде в навечерието на вихреното пътуване на Байдън до Германия, където Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

Към Байдън и германския канцлер Олаф Шолц за разговорите може да се присъединят френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Киър Стармър, съобщават медиите.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес