Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия повишава нивото на заплаха от тероризъм

05 август 2024, 06:15 часа • 1098 прочитания

Австралия повишава нивото на заплаха от тероризъм в страната от "възможно" на "вероятно", с което отмени промяната, направена преди почти две години, предаде БГНЕС. 

Още: Франция увеличи до максимално нивото на терористична заплаха

Причината

Източници от разузнаването заявиха, че решението за повишаване на нивото на терористична заплаха не е било предизвикано от отделен проблем или идеология, а е отбелязано цялостното нарастване на поляризацията на обществото в Австралия и други западни страни.

Нивото на терористична заплаха е променяно за последен път през 2022 г., когато е понижено до "възможно". "Искам да уверя австралийците, че "вероятно" не означава неизбежно и не означава, че става дума за разузнавателна информация за непосредствена заплаха или опасност", заяви Албанезе в понеделник.

Нивото на терористична заплаха в Австралия се оценява от служителите по сигурността по петстепенна скала, като "не се очаква" е най-ниската оценка, а "възможно" е втората.

Днешната промяна премества оценката до средното ниво "вероятно". След "вероятно" по-сериозните нива са "очаквано" и след това "сигурно".

Нивото "вероятно" означава, че служителите по сигурността смятат, че "има повече от 50 % вероятност за нападение на сушата или планиране на нападение през следващите дванадесет месеца". 

Още: Ердоган уверява, че няма да допусне терористични атаки в Турция

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес