Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армения и Азербайджан проведоха преговори в САЩ

08 ноември 2022, 05:28 часа • 1380 прочитания

Армения и Азербайджан проведоха мирни преговори с посредничеството на САЩ. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше домакин на външните министри на враждуващите страни, предаде АФП.

"Съединените щати са ангажирани с мирните преговори между Армения и Азербайджан", заяви Блинкен. "Прекият диалог е най-добрият начин за постигане на наистина траен мир и ние с удоволствие подкрепяме това."

Припомняме, че преди седмица министър-председателят на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев "се договориха да не използват сила" за разрешаване на спора си за Нагорни Карабах.

Въпреки това в ранните часове на понеделник азербайджанските сили откриха огън по арменски позиции в източния сектор на армено-азербайджанската граница, съобщи Министерството на отбраната в Ереван. По данни на министерството няма жертви.

Междувременно Министерството на отбраната на Азербайджан обвини арменските сили, че са обстрелвали позициите на азербайджанските войски по границата.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова двете страни "да се въздържат от действия и стъпки, които биха могли да доведат до ескалация на напрежението".

ОЩЕ: Азербайджан и Армения обещаха да не воюват за Нагорни Карабах

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес