Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аржентина съкрати наполовина броя на министерствата

03 септември 2018, 22:25 часа • 1707 прочитания

Девет от 19-те министерства в Аржентина губят самостоятелния си статут с цел съкращаване на бюджетните разходи, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от БГНЕС.

„Министерствата на околната среда и устойчивото развитие, енергетиката, туризма, заетостта, селското стопанство, здравеопазването, културата, науката и технологиите стават държавни управления“, гласи съобщението.

По информация от правителството Енергийното министерство ще влезе в състава на Финансовото ведомство, а здравеопазването ще отиде към Министерство на социалното развитие. Министерствата на образованието, науката и културата стават едно цяло. Туризмът и околната среда ще бъдат на директно подчинение на президентската администрация.

Преди това президентът Маурисио Макри обяви своето решение да съкрати наполовина броя на министерствата във връзка с икономическите трудности, които преживява страната. Промяната на структурата на правителството влиза в комплекса от мерки, които властите предприемат за съкращаване на бюджетните разходи.

През май Буенос Айрес беше принуден да се обърне към Международния валутен фонд, след като през първите пет месеца от годината националната валута загуби 255 от стойността си. В момента курсът на песото вече е паднал с над 50%. Поради резкия срив на стойността на националната валута, от правителството съобщиха, че инфлацията ще надмине планираните 15%.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес