Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аржентина потвърди първи случай на вируса зика

29 януари 2016, 09:50 часа • 3019 прочитания

Аржентина потвърди първи случай на вируса зика на своя територия, след като колумбийка, живееща в Буенос Айрес, даде положителна проба, казаха днес източници от здравното министерство, цитирани от Ройтерс.

"Случаят на зика е потвърден", заяви служител, пожелал анонимност, ден след като здравното министерство каза, че има подозрения за случай на заразяване с вируса. Жената неотдавна е посетила Колумбия.

Общински служители в Буенос Айрес и гъстонаселените му покрайнини пръскат парковете с дезинфектанти, за да унищожат комара от вида Едес египти, който пренася заразата, предаде Дарик.

Световната здравна организация заяви, че вирусът, свързан със сериозни родилни дефекти при хиляди бебета в Бразилия, "се разпространява взривоопасно" и може да засегне 3-4 милиона души в Южна и Северна Америка, включително милион и половина в Бразилия, отбелязва Ройтерс.

Заради вируса властите в Пуерто Рико посъветваха жените да не забременяват. Досега там са регистрирани 19 случая на заразяване, но нито един на бременни жени, посочва АФП.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес