Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АНС подслушвала всички латиноамерикански държави, казва източник на Сноудън

22 октомври 2013, 09:22 часа • 33362 прочитания

Бившият журналист на вестник „Гардиън” Глен Грийнуолд, който в последно време направи различни разкрития относно секретните разузнавателни програми на САЩ, днес заяви, че всички латиноамерикански държави са следени от Вашингтон.

Грийнуолд, който е връзката на скандалния американски агент Едуард Сноудън с медиите, отбеляза, че ще съобщи подробно за всеки един случай в региона и също така предупреди, че ще разкрие още данни и за подслушването на американските спецслужби на територията на САЩ.

Новите разкрития на Грийнуолд станаха факт след като Франция и Мексико поискаха обяснения относно последните разкрития на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, пише Агенция "Фокус".

В края на лятото Грийнуолд съобщи, че американската АНС е подслушвала комуникациите на бразилското правителство, включително на бразилския президент Дилма Русеф. Заради това разкритие Русеф отмени визита в САЩ и говори по въпроса с Барак Обама по време на срещата на Г-20 в Русия. Бразилия дори започна разработка на защитна система срещу подслушване след оповестяването на данните от Грийнуолд.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес