Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия

15 юни 2017, 12:50 часа • 3252 прочитания

Заради намесата на Москва в президентските избори в САЩ американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия, предадоха Ройтерс и АП.

Разузнавателните агенции в САЩ установиха умишлена намеса на Русия в предизборната президентска кампания и решението за новите санкции бе взето с огромно мнозинство - 97 гласа "за" и само 2 "против".

Подкрепилите решението отбелязаха агресивното поведение на Русия в Сирия и Украйна. Санкциите бяха част от законопроект за санкции срещу Иран, който е на дневен ред в Сената.

Мярката стартира процес на преразглеждане от Конгреса на санкционния режим и налага нови санкции на руснаци, заподозрени в нарушаване на човешките права и хакерство.

Камарата на представителите трябва да одобри решението, за да влезе то в сила. Условие е и то да бъде подписано от президента Тръмп. Ако последното не се случи, инициаторите на мярката ще могат да преодолеят президентското вето, но ще трябва да намерят достатъчно подкрепа в Конгреса.

Президентът на Русия Владимир Путин нееднократно отхвърли обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година.

"Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки. Трудно е дори да си представя, че някоя държава, включително Русия, би могла д аповлияе сериозно на предизборната кампания и нейния резултат", заяви последно Путин в интервю пред рефисьора Оливър Стоун.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес