Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски икономист: Най-рано след 4 години може пак да се говори за ТТИП

31 август 2016, 08:08 часа • 1434 прочитания

Преговорите на САЩ с ЕС за създаването на Трансатлантическа зона за свободна търговия (ТТИП, TTIP) наистина се провалиха и няма да се увенчаят с успех може би до 2020 година. Това прогнозира пред РИА Новости старшият икономист от Института за икономическа политика във Вашингтон Робърт Скот, предаде БГНЕС.

Според него, от една страна, на Евросъюза сега не му е до тези преговори. Трябва отново да се градят отношенията с Великобритания, която гласува за напускането на общността. От друга пък страна, преговарящите от САЩ са обезпокоени повече за личната си кариера след президентските избори, а не за разрешаването на проблемите с ТТИП.

"Преговарящите в Белия дом живеят в измислен свят. Резултатите от Brexit-а ще доведат дотам, че следващите пет години ЕС ще бъде зает с вътрешното си преструктуриране и промените в отношенията с Великобритания и нейните части Шотландия, Северна Ирландия. В обозримо бъдеще ТТИП умря. Може би чак до 2020 година", посочи експертът.

Той добави, че „Майкъл Формън (преговарящият от САЩ) разполага с 4 месеца и той просто се стреми да подобри имиджа си след Обама (изборите за нов президент са на 8 ноември – бел. ред.)". Формън вече пристигна в Брюксел за поредния кръг преговори. Преди това той заяви, че САЩ все така си поставят за цел да се договорят с европейските колеги по ТТИП.

САЩ и ЕС водят преговори по това споразумение от юли 2013 година. Вашингтон планираше да се постигне споразумение до края на мандата на Обама. На 28 август германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел обяви провала на преговорите. По-късно говорителката на министерството Таня Алемани уточни, че "де факто те са се провалили, въпреки че никой не признава това“. От 14-те кръга преговорите не бе постигнато съгласие по нито една от 27-те глави.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес