Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американец с украински корени дари 1 млн. долара за армията на Зеленски

25 януари 2023, 09:13 часа • 1907 прочитания

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни е наследил 1 млн. долара от американеца с украински произход Грегъри Степанец и е дарил парите на украинската армия.

Пресслужбата на армията потвърди за дарението пред "Ню Йорк Таймс" и местната медия "Украинска правда".

"Отдадох целия си живот на въоръжените сили. И не съм имал никакво съмнение относно това какво трябва да направя с наследството. Последната воля на г-н Грегъри очевидно беше да подкрепя украинската армия в мое лице", каза Залужни.

Грегъри Степанец е починал през октомври 2022 г. "Ню Йорк Таймс" не споменава дали Залужни е бил роднина или дори познат на дарителя. Началникът на Въоръжените сили е направил дарението този месец. Не се съобщават повече детайли.

Индивидуалните вноски оказаха значително влияние върху ресурсите на украинската армия в условията на пълномащабната инвазия на Русия и агресията на Владимир Путин и силите му. Украинската държавна платформа United24, която набира средства за военни нужди, следвоенно възстановяване и хуманитарни нужди на страната, заяви, че е събрала над 274 млн. долара.

"Ню Йорк Таймс" пише, че през 2022 г. националната банка на Украйна е събрала над 500 млн. долара дарения от фирми и граждани в полза на Въоръжените сили. За хуманитарна помощ са били дарени още около 20 млн. долара.

ОЩЕ: Зеленски: Не става въпрос за 5, 10 или 15 танка, необходими са ни много повече (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес