Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американците отиват на избори без да се оплакват прекалено от Русия и Китай

06 ноември 2018, 08:51 часа • 1381 прочитания

Днес, 6 ноември, Съединените американски щати гласуват на т.нар. междинни избори, при които ще избират 35 от общо 100 членове на Сената, както и изцяло нов състав на Камарата на представителите на Конгреса. Ще се гласува за 39 държавни и териториални управители, както и 6073 щатски конгресмени и сенатори, съдии и членове на училищните окръжни съвети. Дотук републиканците имат мнозинство и в двете камари на Конгреса.

Същевременно американските правоохранителни органи казаха, че не са отчели успешни пробиви на изборната инфраструктура, но смятат, че Русия и други държави продължават да правят опити да повлияят на мнението на американците в навечерието на междинните избори.

"Към днешна дата не сме поправили пробивите в изборната ни инфраструктура, което би могло да доведе до предотвратяване на избирателния процес, промени в преброяването на гласовете или в промяна на процеса. Американците обаче трябва да бъдат нащрек, защото чуждестранни субекти, в частност Русия продължават да правят опити да повлияят на общественото мнение и възприятието на гласоподавателите, като посяват раздори", се съобщава в общ документ на министъра на вътрешната сигурност, на правосъдието, ръководителя на ФБР и ръководителят на Националната разузнавателна агенция (АНС).

В 05:00 часа местно време (12:00 часа българско) ще се отворят избирателни секции във Върмонт. В Ню Йорк гласуването ще започне един час по-късно и ще приключи със закриването на избирателните секции в Хаваи в 18:00 ч. местно време (06:00 часа в България на 7 ноември). Първите предварителни резултати от гласуването в щатите по източното крайбрежие на САЩ се очакват около 01:00 часа българско време на 7 ноември.

Доналд Тръмп вече заяви, че "тези избори са референдум по въпроса за мен". През последните дни преди изборите президентът отпътува за Флорида, Джорджия, Мисури, Монтана, Тенеси, Западна Вирджиния, т.е. онези щати, в които позициите на републикански кандидати са уязвими. Според анкета, проведена от NBC и The Wall Street Journal в навечерието на гласуването, 46% от американците оценяват положително президентството на Тръмп, 52% му дават отрицателна оценка. А според проучване, проведено в деня преди гласуването от телевизионната компания ABC съвместно с The Washington Post, 76% от регистрираните гласоподаватели са решени да отидат в избирателните секции, 12% вероятно ще упражняват правото си на глас и само около 10% не са сигурни, че ще вземат участие в гласуването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес