Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Америка настоява за екстрадацията на турски измамник, задъран в Австрия

22 юни 2021, 07:25 часа • 1249 прочитания

Американските власти искат екстрадицията на задържания в Австрия турски бизнесмен Сезгин Баран Коркмаз, който е обвинен в измама в щата Юта. Това се казва в изявление от Министерството на правосъдието на САЩ, информира ТАСС. Както се посочва в документа, Коркмаз е задържан в Австрия на 19-ти юни по искане на Вашингтон. В Съединените щати той е обвинен в конспирация за пране на 133 000 000 долара, измами и възпрепятстване на работата на американските служители.

Според разследващите в САЩ, Коркмаз е участвал в измамна схема, която включва получаване на субсидии за производство на биодизелово гориво от компания, базирана в Юта, незаконно от Министерството на финансите. Със средствата, получени в резултат на измамите, Коркмаз и съучастниците му твърдят, че са се сдобили с частна турска авиокомпания, както и различни обекти на недвижими имоти в Турция и Швейцария.

Министерството на правосъдието на САЩ се стреми да гарантира, че Коркмаз е предаден на американската страна и изправен пред съда в Юта. По-конкретно, той може да получи наказание - затвор до 20 години за измама и същия срок за пране на пари.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес