Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако има твърд Brexit, Аржентина пак ще иска Фолкландските острови

26 октомври 2018, 08:08 часа • 1287 прочитания

Аржентина ще повдигне въпроса за териториалната принадлежност на Фолкландските острови, в случай че Великобритания напусне Европейския съюз, без да постигне споразумение, твърди министърът на външните работи на южноамериканската държава Хорхе Фори в интервю за вестник Daily Telegraph.

Фори отбелязва, че страната му ще се възползва от кризата, свързана с Brexit, за да увеличи дипломатическите си усилия островите, които в Аржентина са известни като Малвински, да преминат под властта на Буенос Айрес.

"Възнамеряваме да започнем преговори за Малвинските острови, за да укрепим връзката между техните жители и населението на континента. Надяваме се, че Brexit без сделка ще разшири възможностите за подобен диалог и той ще доведе до реален резултат", смята ръководителят на аржентинската дипломация.

Вестникът твърди, че ако Brexit бъде осъществен без споразумение, то всички договори между Обединеното кралство и ЕС автоматично ще престанат да действат, а страните-членки на Евросъюза вече няма да са длъжни да подкрепят териториалните претенции на Великобритания.

През април 1982 година спорът между Лондон и Буенос Айрес за териториалната принадлежност на островите премина в кратък, но кръвопролитен конфликт. Тогава Аржентина даде 649 жертви, а от британската страна загинаха 255 военнослужещи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес