Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

60 млн. дози ваксина на J&J не могат да бъдат използвани

12 юни 2021, 10:04 часа • 3166 прочитания

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че е казала на Johnson & Johnson, че милиони дози ваксина срещу COVID-19, произведени в проблемно предприятие, не могат да се използват поради възможни проблеми със замърсяване, съобщи АФП.

В изявление FDA заяви, че "няколко" партиди ваксини, произведени в съоръжението Emergent BioSolutions в град Балтимор, не са подходящи за употреба. Известно е, че всяка партида съответства на няколко милиона дози, предаде БГНЕС.

Нито агенцията, нито J&J разкриват точния брой дози, но „Ню Йорк Таймс” говори за 60 милиона, цитирайки хора, запознати с въпроса.

„Тези действия са последвали обширен преглед на записите, включително производствената история на съоръжението и извършените тестове за оценка на качеството на продукта“, каза Питър Маркс от FDA.

На предприятието е наредено да спре производството през април няколко седмици, след като беше установено, че партидите вещества, използвани за производството на ваксината на J&J, са били кръстосано замърсени със съставки от ваксината на AstraZeneca, което е унищожило 15 милиона дози на J&J.

FDA все още решава дали да позволи на производствената мощност да запо„чне отново работа.

Произведените там шестдесет милиона дози AstraZeneca, предназначени да бъдат дарени в чужбина, в момента се проверяват за качество, преди да бъдат изпратени.

Всички ваксини на J&J, разпространявани и използвани до момента в Съединените щати, са произведени в Холандия, а не в Балтимор.

От друга страна, заявиха от FDA, че подготвят разрешение за две партиди ваксина J&J, произведени в завода - тоест 10 милиона дози, пприлагани в еднократен режим, каза източник, запознат с въпроса. Допълнителни партиди J&J остават в процес на преглед. „Johnson & Johnson се ангажира да произвежда безопасни, висококачествени ваксини, за да донесе здраве и надежда на хората навсякъде“, каза изпълнителният вицепрезидент на J&J Кати Венгел. Междувременно в петък Канада обяви, че няма да разпространи 300 000 дози от ваксината J&J, произведена в завода в Балтимор поради "опасения за качеството".

Здравните власти на страната планираха да инспектират съоръжението това лято.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес