Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

54 години по-късно - убиецът на Робърт Кенеди няма да бъде пуснат от затвора

14 януари 2022, 07:20 часа • 5351 прочитания

Йорданецът Сирхан Сирхан, който е убиецът на сенатор Робърт Кенеди, брат на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, няма да излезе предсрочно от затвора. Това става ясно от изявление на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, предаде БГНЕС

През август миналата година щатският съвет за предсрочно освобождаване заключи, че 77-годишният Сирхан вече не представлява опасност за обществото, и изпрати документите му за предсрочно освобождаване на Нюсъм, за да ги подпише.

"Убийството на сенатор Кенеди, извършено от г-н Сирхан, е едно от най-печалните престъпления в американската история. След десетилетия в затвора той така и не успя да се пребори с недостатъците, които го накараха да убие сенатор Кенеди", цитира пресслужбата думите на губернатора, който отказа да изпълни предложението.

Сирхан Сирхан застрелва сенатор Кенеди на 5 юни 1968 г., малко след като той печели първичните избори в Калифорния за президентската номинация на Демократическата партия. Според убиеца той е направил това в знак на отмъщение за подкрепата на Кенеди за доставката на американски военни самолети за Израел.

За това престъпление Сирхан първоначално е осъден на смърт в газова камера. Но тъй като през същата година Върховният съд на САЩ постановява, че смъртното наказание е противоконституционно, Сирхан е осъден на затвор.

От 1975 г. насам Сирхан неколкократно подава молби до властите за предсрочно освобождаване, но те постоянно са отхвърляни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес