Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 години затвор за бившия шеф на кампанията на Тръмп

08 март 2019, 10:30 часа • 732 прочитания

Бившият председател на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Пол Манафорт бе осъден на 4 години затвор заради банкови и данъчни измами, пише британският Guardian.

69-годишният Манафорт е признат за виновен в укриване на 6 млн. долара данъци. "По същество това е кражба на пари от всеки, който плаща данъците си", казва окръжният съдия Елис, който произнесе присъдата.

Манафорт получава общо 47 месеца затвор по 8-те обвинения, разкрити при разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за руската намеса в американските президентски избори.

Престоят му в затвора обаче ще бъде с 9 месеца по-кратък, тъй като той ги излежа в предварителния арест. Той ще трябва да плати 50 000 долара глоба и да върне 24 млн. долара.

Присъдата на Манафорт е доста скромна, на фона на обичайната съдебна практика, която изисква затвор от 19 и половина до 24 години за подобни престъпления. 

Присъдата му е наполовина по-малка от тези, които получават призналите се за виновни и приели да сътрудничат. Наказанието му е по-малко дори от това, за което пледираха адвокатите на бившия сътрудник на Тръмп. Влияние за това има и чистото съдебно минало на бившия лобист.

Манафорт беше считан за влиятелна фигура в редиците на Републиканците и изпълняваше консултантски услуги за редица международни държавни лидери. Именно в тази си роля той е укрил милиони долари от властите в САЩ и е лъгал американски банки, за да поддържа луксозния си начин на живот.

Присъдата му обаче няма нищо общо с предполагаемата руска намеса в американските президентски избори от 2016 г.

Бившият шеф на кампанията на Тръмп е обвиняем по още 2 обвинения в конспирация, за които той вече се призна за виновен. Така Манафорт е заплашен от още 10 години затвор.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес